Translate

неділя, 2 жовтня 2016 р.

Логічний ланцюжок

Прийом "Логічний ланцюжок" відомий в методиці давно. Він допомагає запам'ятати і осмислити великий обсяг інформації, виявити закономірність будь-яких подій, явищ. Прийом працює на розвиток критичного мислення, розвиток пам'яті та вміння логічно мислити. Метод "Логічні ланцюжки" можна використовувати на уроках з усіх предметів і на будь-якій стадії уроку. Все залежить від цілей, які ставить учитель.
Стратегія прийому полягає в побудові ланцюжка з фактів, пропозицій, слів, дат, правил, цитат в логічному або хронологічному порядку.
Побудова логічного ланцюжка може проводитися спільно з учителем, в групах / парах на уроці, може пропонуватися в якості самостійної роботи або завдання додому.
Приклади використання прийому логічний ланцюжок
·    Для запам'ятовування інформації великого обсягу
·    Для закріплення матеріалу
·    Для закріплення матеріалу і розвитку спостережливості
-     Прийом "переплутані логічні ланцюжки". Учитель пропонує ряд понять, термінів, в якому порушена логічна послідовність. Завдання учнів: виявити помилку і виправити її, аргументуючи свій вибір.
-     Логічний ланцюжок у формі гри допомагає розвивати уяву, при цьому вибудовуючи послідовність подій аргументовано. Гра проходить в усній формі. Учням пропонується перша ланка ланцюжка, яке починається зі слова "Щоб ...": Щоб з'їсти яблуко, потрібно зірвати його з дерева. Завдання учнів: продовжити ряд, зробивши своєрідне "подорож в минуле": Щоб зірвати яблуко з дерева, потрібно це дерево виростити. Щоб виростити дерево, потрібно його посадити. І т.д.
Для контролю знань
Варіанти:
- Можна використовувати логічні ланцюжки, побудовані за принципом співвіднесення. Тобто, потрібно співвіднести поняття, терміни з першого стовпчика з поняттями, тлумаченнями в другому стовпчику.
- Кожен учень отримує картку, на якій вказано 1 предмет, явище і т.д. Завдання учнів: скласти логічні ланцюжки з певної теми, подивившись, що написано у однокласників. Роботу зручніше проводити в групах або по рядах (1 група - 1 логічний ланцюжок).


Це лише кілька варіантів використання прийому. Кожен учитель з легкістю може адаптувати стратегію "Логічною ланцюжка" для свого уроку, орієнтуючись на цілі і плановані УУД.

2 коментарі: